14 marzo 2009

O scrisoare deschisa catre cetatenii romani si bulgari cu ocazia alegerilor din italia in perioada 6-7 iunie 2009

O ocazie pentru toti de a participa, de afi responsabil, de a fi cetatean
O scrisoare deschisa catre cetatenii romani si bulgari cu ocazia alegerilor din italia in perioada 6-7 iunie 2009


Dragi prieteni,

in perioada 6-7 iunie 2009 se vor dezvolta in intreaga italie alegerile Europene si cele administrative.

Cetatenii comunitatii rezidenti pot vota in cadrul alegerilor europene, dar si pentru alegerea directa a primarului si a consiliului local.

Pot candida pentru consiliul local, dar nu pot candida pentru postul de primar.

Pentru excercitarea acestui drept, cetatenii rezidenti trebuie sa se inscrie in cadrul unei liste si sa completeze o cerere care apoi se va trimite la diverse primarii din magentino-cererea va trebui sa fie completata si prezentata personal la biroul electoral din cadrul primariei de care apartineti, sau o puteti expedia cu scrisoare recomandata.

Atentie! Pana in data de 9 martie se poate face cererea pentru vot pentru lista membrilor parlamentului european, reprezentanti pentru italia.

In urma verificarilor facute de noi, am aflat ca putini cetateni romani si bulgari au prezentat aceasta cerere. Si de ce, noi putem doar sa intuim (frica, subevaluare, dificultate in ceeac ce priveste scrierea cererii?).

Exista insa posibilitatea (pana in 27 aprilie2009) de a prezenta aceasta cerere de a vota in cadrul alegerilor pentru primar si consiliul comunal pentru una din primariile care vor participa la alegerile din 6-7 iunie: Arluno, Sedriano, Mesero, Santo Stefano Ticino, Ossona, Boffalora sopra Ticini, Marcallo con Casone.

Noi gandim ca avenit deja momentul cand, cetatenii straini, sa devina din simpli spectatori pasivi in protagonisti activi la viata democratica: participarea voastra va sta la baza alegeriinoilor administratori locali si va fi un act de responsabilitate civica, un pas inainte pentru o adevar ata integrare in cadrul comunitatii din care faceti acum, parte, va fi o contributie pentru rezolvarea problemelor voastre concrete, de fiecare zi (casa, asistenta, locul unde puteti fi impreuna).

E dificil sa gandim ca e de-ajuns sa ne purtam crucea. totul poate incepe de acum! ganditi-va la ce s-a intamplat in statele unite cu alegerile lui Barak Obama: *fiul unui emigrant african care nu era primit in nici un restaurant, iar acum fiul sau este presdintele statelor unite*.

De aceea, daca inca nu ati primit cererea, puteti merge in cadrul primariilor la biroul electoral.

Va pot ajuta pentru a putea completa, toate patronatele sindicatelor din magentino, centrele caritas, birourile pentru emigranti, ghiseele din cadrul primariilor care se ocupa de problemele emigrantilor.

Disponibili suntem si noi, cei din cadrul comitetului intercomunal pentru pace, pe care ne gasiti la numerele de telefon 347 9782591 - 3486502703 - 3472241032
Un'occasione per essere cittadini, partecipare, assumere responsabilità
Lettera aperta ai cittadini romeni e bulgari in occasione delle elezioni in Italia del 6 e 7 giugno 2009.

Nessun commento: